Yerleşik driverlar bir çok kez karşınıza gelmektedir. Yerleşik sürücünün ne olduğunu ve nasıl yerleşik sürücüleri bilgisayarınızda uygulayarak yükleme yapabileceğinizin detayı sayfa içerisinde.
Yerleşik Sürücü (Driver): Yerleşik sürücünün anlamı kurulumu olmayan manüel olarak yüklemeniz gereken driver dosyalarıdır. Bu driver dosyaları genellikle eski modellerde sıklıkla karşımıza çıkar. Windows 98 önce ki işletim sistemlerinde sürücüleri bilgisayara uygularken kurulum dosyaları olmazdı. Bunları alt tarafta anlatıldığı şekilde manüel olarak yüklemek durumundaydınız. Windows 98 ve sonra ki işlemlerde bu driver yükleme işlemi yerleşil sürücü yerine daha kolay olması için setup yani kurulum haline geldi.
İşletim sistemleri yenileri geliştikçe bilgisayarda eski model cihazlar yeni takılı halde kaldı. Bu durumda da Windows 10 dahi olsa eski model bir cihaz kullanıyorsanız o driver dosyasını yerleşik sürücü olarak bilgisayarınıza indirir ve cihazı manüel olarak tanıtmak zorundasınız. Yerleşik sürücüyü anlayacağız üzere kurulum dosyaları olmayan manüel olarak yüklenmesi gereken driver dosyaların bütünüdür.
Yerleşik Sürücü (Driver) Nasıl Yüklenir: Kurulum dosyası olmayan yerleşik sürücüleri en basit yükleme şekli masa üstünde yer alan “Bilgisayar” sekmesine giderek fare ile sağ tuşu kullanarak “Özellikler” menüsü açınız. Özelikler menüsüne giriş yaptıktan sonra karşınıza “Aygıt Yöneticisi” alanı çıkacaktır. İşte burası yerleşik sürücüleri yükleyeceğiniz alandır.
Yerleşik sürücü tüm cihazlar için olabilir, Ethernet kartı, grafik kartı ve diğer cihazlar. Üst listede göreceğiniz üzere burada ağ bağdaşlaştırıcı, fare, ses kartı gibi sürücüler yüklenmiş. Yine liste de dikkat ederseniz SM bus denetleyici ve altında ki sarı ünlem ise tam olarak yüklenmediği anlamına gelmektedir. İndirmiş olduğunuz yerleşik sürücü hangi kart veya cihaz içinse ilgili seçimi yaparak çıkan menüde “Sürücüler” alanında indirmiş olduğunuz yerleşik sürücüyü göstermeniz yerleşik sürücüyü doğru bir şekilde yüklemeniz için yeterli olacaktır.
Hemen üst resimde dikkat ederseniz yerleşik sürücünün nerede olduğunu göstermişiniz. Bu şekilde de yerleşik sürücü manüel olarak bilgisayara eklenmektedir. Yerleşik sürücüleri yüklerken dikkat edilmesi gerekenler ise sıkıştırılmış olan yerleşik driver dosyasını açmalı ve açılan dosyaların aynı klasörde olmasına dikkat emeniz gereklidir.
Yerleşik sürücü aslında basit fakat kurulum dosyası ile sürekli driver kuranlar için biraz karmaşık gibi görülen bir işlemdir. Yerleşik sürücü hakkında aklınıza takılan veya yaşadığınız sorunu buradan bizlere bildirerek editörlerden yardım alabilirsiniz.